Rezum™ Vízgőzterápia

A BPH kezelés természetes módja

Mi a BPH?

A benignus prostata hyperplasya (BPH) vagyis a prosztata jóindulatú megnagyobbodása a leggyakoribb urológiai megbetegedés. 50 - 79 éves kor között a férfiak 56%-át, 80 - 89 éves kor között a férfiak 70%-át, míg 90 év felett a férfiak 90%-át érintheti az elváltozás. A betegségre jellemzően a vizeletürítéssel kapcsolatos nehézségek és irritatív panaszok hívják fel a figyelmet mi az:

 • erőlködésre induló, szakaszos, gyenge vizeletsugár
 • gyakori vizelési inger, gyakori éjszakai vizelés
 • hirtelen fellépő, parancsoló vizelési inger
 • utócsepegés, akaratlan vizeletcsepegés
 • vizelési képtelenség
 • húgyúti fertőzések, hólyagkövesség, vesekárosodás1

A Rezüm™ vízgőzterápia kíméletes és hatékony megoldást biztosíthathat!

Mi a vízgőzterápia?

A Rezūm™ konvektív vízgőzterápia egy minimál invazív eljárás a BPH-val összefüggő közepesen súlyos és súlyos alsó húgyúti tünetek (LUTS) kezelésére. Olyan páciensek számára nyújt lehetőséget, akik a panaszok biztonságos, hatékony és tartós enyhítésére, az életminőség javítására törekednek a szexuális funkciók megőrzése mellett. A Rezūm™ Vízgőzterápia egy alternatív kezelési módszer, amely minimalizálja a hagyományos műtéti eljárások vagy gyógyszerek alkalmazása után fellépő mellékhatások kialakulásának lehetőségét.2

Rezum Delivery Device in hand

Hogyan működik a vízgőzterápia?

A beavatkozás során, a Rezūm™ rádiófrekvenciás hullám által generált steril vízgőzt hoz létre, melyet 9 másodperces, ellenőrzött dózisokban a prosztata azon régióiba injektálnak, amelyek a BPH-val összefüggő tüneteket okozzák.

A prosztataszövetbe befecskendezett vízgőz, gyorsan és egyenletesen eloszlik a sejtközötti térben. A gőz a szövetekkel érintkezve azonnal lehűl, kondenzálódik és a tárolt hőenergia felszabadul, denaturálva a sejtmembránt, azonnali sejthalált okoz a prosztata felesleges szövetállományában.2 A beavatkozás során végbemenő gőzkondenzációs folyamat a kezelési zónában lévő erek gyors elzáródását, így jelentős vérveszteséggel nem járó kezelési alternatívát biztosít. Az α-adrenerg receptorok denervációja mérsékli a kezelt szövet simaizomzatának tónusát lehetővé téve a vizelet szabad áramlását.3

Az idő múlásával az elhalt sejteket és sejttörmelékeket a szervezet védekező mechanizmusa egy összehangolt immunválasz keretében felismeri, megsemmisíti és eltávolítja4, enyhítve a BPH obstruktív és irritatív panaszait; a legtöbb beteg esetében 2 héten belül.5rezum

Melyek a vízgőzterápia előnyei?

 • Ambulánsan, helyi érzéstelenítés vagy orális fájdalomcsillapító bevitele mellett elvégezhető2
 • A beavatkozás nem tart tovább átlagosan 2 - 8 percnél2
 • Biztonságos, hatékony és tartós alternatívája a gyógyszeres illetve műtéti kezeléseknek2
 • Megőrzi a szexuális és vizelési funkciókat2
 • Az eljárásban részesült beteg néhány napon belül visszatérhet szokásos tevékenységeihez5*
 • A legtöbb páciens 2 héten belül javulást tapasztal5*

Referenciák:

1. Parsons, J. K. Benign Prostatic Hyperplasia and Male Lower Urinary Tract Symptoms: Epidemiology and Risk Factors. Curr. Bladder Dysfunct. Rep. 5, 212–218 (2010).
2. McVary, K. T. et al. Final 5-Year Outcomes of the Multicenter Randomized Sham-Controlled Trial of a Water Vapor Thermal Therapy for Treatment of Moderate to Severe Lower Urinary Tract Symptoms Secondary to Benign Prostatic Hyperplasia. J. Urol. 206, 715–724 (2021).
3. Malde, S., Lam, W., Adwin, Z. & Hashim, H. Pharmacological and interventional treatment of benign prostatic obstruction: An evidence‐based comparative review. BJUI Compass 2, 238–259 (2021).
4. Godwin, B. L. & Coad, J. E. Healing responses following cryothermic and hyperthermic tissue ablation. in (ed. Ryan, T. P.) 718103 (2009). doi:10.1117/12.811252.
5. McVary, K. T. et al. Minimally Invasive Prostate Convective Water Vapor Energy Ablation: A Multicenter, Randomized, Controlled Study for the Treatment of Lower Urinary Tract Symptoms Secondary to Benign Prostatic Hyperplasia. J. Urol. 195, 1529–1538 (2016).

*. függ az egyén klinikai állapotától


Letölthető dokumentumok:


Hol érhetem el?

PRESTIGE MEDICAL CENTER – NYÍREGYHÁZA
4400 Nyíregyháza, Lujza utca 16.
Telefon: +36 42 512 990
Honlap: https://prestigehospital.hu/

URO – CLIN Kft. – PÉCS
7621 Pécs, Irgalmasok utca 1.
Telefon: +36 72 210 461
Honlap: http://uroclin.hu/

Budai Egészségközpont
1126 Budapest, Királyhágó utca 1-3.
Telefon: +36 1 489- 5200
Honlap: https://bhc.hu/


Tesztelje magát!