Horkolás ellen, koblációval

A horkoló hangot a beszűkült légút körüli szövetek vibrációja okozza. Számtalan tényező kiválthatja, leggyakoribb okai között szerepel a felső légutak szűkülete, a túl nagy nyelvcsap vagy a megnagyobbodott mandulák. Komoly egészségügyi kockázatot is jelenthet, magas vérnyomás vagy alvási apnoé kialakulását okozhatja, növelheti a szívinfarktus és a stroke kialakulásának valószínűségét. Az egészségügyi tényező mellett nem elhanyagolható a házastárssal való kapcsolatra gyakorolt hatása sem.

Ha nem segítenek az olyan módszerek, mint a háton alvás mellőzése, a testsúly csökkentése vagy az orrtapasz használata, lehet, hogy a horkolás szervi eredetű. Alapos vizsgálat után a fül-orr-gégész szakorvos végső soron műtéti beavatkozás mellett is dönthet. Ebben az esetben többféle műtéti eljárás lehetséges, melyek között a legkorszerűbb a koblációs technika.

A bipoláris rádiófrekvencia által gerjesztett plazma képes a molekulákon belüli kötéseket megbontani. Más módszerekhez képest alacsonyabb a működési hőmérséklete, így kisebb mértékű a környező szövetek károsodása és a műtét utáni fájdalom, valamint simább felületek hozhatók létre. A műtét időtartama is rövidebb lehet, ugyanis az eszköz a vérzést is azonnal csillapítja.

A koblációs technikával kapcsolatos bővebb információ: 

Coblator II plazma rendszer